Tüzük

Bu tüzük 15 Kasım 2014 itibariyle günceldir. İstanbul Go Oyuncuları Derneği İkinci Olağan Genel Kurul Toplantısında yapılan değişiklikler işlenmiştir.

Derneğin Adı, Merkezi, Faaliyet Alanı ve Logosu:

Madde 1

Derneğin adı “İstanbul Go Oyuncuları Derneği”dir. Derneğin merkezi İstanbul ilidir. Başta İstanbul Büyükşehir Belediye sınırları olmak üzere sosyal alanda gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında faaliyet gösterecektir. Derneğin logosu aşağıda yer almaktadır:

İstanbul Go Oyuncuları Derneği Logosu

Dernek’in Amacı ve Bu Amacı Gerçekleştirmek İçin Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri İle Faaliyet Alanı:

Madde 2

Dernek, Uzakdoğu kökenli bir düşünce sporu olan “GO” oyununun tanıtımına ve yaygınlaşmasına katkı sağlamak, bu sayede özellikle gençler olmak üzere her yaştan bireylerin zamanlarını verimli değerlendirmek ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak amaçları ile düşünce sporlarına özendirmek, yöneltmek ve bu kişileri İstanbul ili kapsamında bir çatı altında toplamak, oyuncuların ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişimlerine destek vermek; genel olarak İstanbul’daki GO oyuncuları ve özel olarak çeşitli kulüpler ve topluluklar arası eşgüdüm sağlanması çalışmalarına katkıda bulunmak, sertifikasyon ve turnuvaları uluslararası standartlara uyumlu hale getirmek, ülkemiz geneli ve İstanbul özelinde GO oyuncularının uluslararası temsil kabiliyetini arttırmak, düşünce sporları eğitim ve ahlakını geliştirmek, üyeleri arasında dayanışmayı pekiştirmek ve üyelerinin etik kodlara uyarak örnek olmalarını sağlamak amaçları ile kurulmuştur.

Dernekçe Sürdürülebilecek Çalışma Konuları ve Biçimleri:

  1. Faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için Dernek içinde oluşturulacak çalışma grupları veya uzman kişiler aracılığı ile araştırma, inceleme ve etütler yapmak, öneri ve dilekleri saptamak, diğer yerel kurumlarla ve aynı amaç için çalışan yurt dışı kurumlarla bilgi paylaşımında bulunmak, ortak projeler geliştirmek, yasa ve düzenlemelere uygun olarak, araştırma ve projeler için yerel olan ve olmayan kişilerden, kurumlardan, vakıflardan vb. mali yardım ve desteği kabul etmek.
  2. Yarışma, kurs, seminer, konferans, çalıştay ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, yapılan yarışmalara katılmak, çeşitli spor tesisleri, gerektiğinde profesyonel takımlar kurmak, eğitici, yetiştirici ve eğlendirici çalışmalar yapmak, üyelerin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirecekleri çalışmalara maddi ve manevi desteği temin etmek.
  3. Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge ve yayınları temin etmek, tercüme çalışmaları yapmak yaptırmak, telif vb. haklar edinmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap, broşür ve bülten gibi süreli ya da süresiz her türlü eğitici, tanıtıcı ve kültürel yayınlar çıkarmak, radyo, TV, internet vb. gibi basın yayın araçlarından yararlanmak, amaç ve hizmet alanına uygun bir arşiv ve web sitesi oluşturmak.
  4. Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, toplantılar yapmak, düşünce sporlarıyla ilgili gerekli malzemeyi temin etmek, yer sağlamak için salonlar açmak, bunları hizmete sunmak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.
  5. Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.
  6. Tüzük amaçlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyduğu gelirleri temin etmek amacıyla:
    1. İktisadi, ticari ve sanayi işletmeler kurmak, işletmek veya işletmesini üçüncü şahıslara devretmek, gerektiğinde ticari şirket kurmak, kurulmuşlara ortak olmak, ortaklık payı veya hisse almak ve satmak; bu ve benzeri hallerde sigortalı personel çalıştırmak.
    2. Amaç ve hizmet konularıyla ilgili gelir arttırıcı projeler için Dernek işletme açar, fon kullanır, sergiler, pazarlar ve benzeri faaliyetler düzenler.
  7. Üyelerinin yararlanmaları ve zamanlarını verimli değerlendirebilmeleri için lokal açmak, sosyal ve kültürel tesisler kurmak ve bunları sunmak; özellikle gençler ve dezavantajlı kesimler olmak üzere tüm bireylere karşılıklı sevgi ve saygıyı yerleştirecek, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunacak, gönüllülük ve sivil toplum bilincini geliştirecek, zamanlarını verimli değerlendirecek ortamlar hazırlamak; Belediyeler ile ilişkilerini geliştirerek spor merkezleri kurulabilmesi için gerekli izin, tahsis ve finansmanın sağlanması hususunda girişimlerde bulunmak; organizasyonlar tertip etmek ve mevcut faaliyetlere katılmak.
  8. Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi ile üyelerin amaç ve hizmet konularına ilişkin görgüsünü, bilgisini ve deneyimini arttırmak amacıyla:
    1. Her türlü faaliyette bulunmak, ulusal ve uluslararası karşılaşmalar, yarışmalar düzenlemek, üyeleri arasında sportif, kültürel, toplumsal faaliyetler ve sporda gelişmeyi özendirici yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek, düzenlenen karşılaşmalara katılmak, yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak.
    2. Hakem yetiştirmek, yetişmiş hakemlerden faydalanmak, GO oyunculuğu seviyelerini eğitimler, turnuvalar vb. yollarla değerlendirmek, sertifikalandırmak ve lig benzeri fikstürler ile bu faaliyetlerin sonuçlarını yaymak, sağlıklı bir yaşam için sporun önemi kadar spor ortamının önemini kavratarak toplum bilincini geliştirmek.
    3. Eğitmenler yetiştirmek, yetişmiş eğitmenlerden faydalanmak, üyelerinin GO oyunculuğu seviyelerini eğitimler, atölyeler, çalıştaylar, konferanslar, seminerler, paneller, kurslar ve benzeri yollarla arttırmak. Eğitmenleri ve eğitimleri derecelendirmek ve denetlemek. Eğitmenlerin gelişimi için kurs, eğitim, konferans, seminer, panel vb. etkinlikler düzenlemek. Bu konuda hizmet veren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, hizmet almak.
  9. Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.
  10. Yurt içinde ve dışında benzer dernek ve kuruluşlar ile ilişkiler kurmak, uluslararası faaliyette bulunmak ve karşılıklı yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamak, amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda yurt içinde ve yurt dışında vakıf ya da federasyon kurmak veya kurulu bir vakıf ya da federasyona katılmak, bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak, gerekli görülen yerlerde ve yurt dışında temsilcilikler açmak. Dernek’in amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer derneklerle veya sendika, vakıf ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak.
  11. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek, kamu kurum kuruluşları ve sosyal kuruluşlardan yardım almak ve yapmak.
  12. Dernek’in ve üyelerinin sportif malzeme vb. faaliyet alanlarına dair zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurmak. (Bu sandığın kuruluş ve çalışma esasları Yönetim Kurulunca kabul edilen yönetmeliklerle düzenlenir.)
  13. Üyelerin Dernek faaliyet alanlarına dair hukuki haklarının tanınmasını ve korunmasını sağlamak, üyelerin hak ve menfaatleri için idari ve yasal girişimlerde bulunmak, dava açmak, üyelerine maddi ve hukuki yardım sağlamak, derneğin mali imkânları ve Yönetim Kurulunca alınacak kararlar doğrultusunda, muhtaç durumdaki üyelerine ayni ve nakdi yardım yapmak, tahsildeki çocuklarına karşılıksız burs vermek, ölen üyeleri için cenaze yardımı yapmak.
  14. Dernek’in kesinlikle siyasetle alakası yoktur. Üyelerin kişisel siyasi faaliyetleri olursa bunlardan dernek mesul değildir. Dernek hiçbir siyasi teşekkülün siyasi faaliyetine katiyen iştirak etmez.

Üyeliğe Giriş ve Üyelik İşlemleri:

Madde 3

Fiil ehliyetine sahip bulunan ve derneğin amaç ve ilkelerini benimseyerek bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuatın öngördüğü koşullarını taşıyan kişilerin üyeliğe alınmalarında aşağıdaki kural ve yöntemler uygulanır:

  1. Üyeliğe giriş formunun doldurulması, başvuru sahibi tarafından imzalanması, bu form üzerinde aday üyenin tercihen en az iki yıllık iki Dernek üyesi tarafından üyelik için imzaları ile tavsiye edilmiş olması koşulu ile bu formun Dernek Yönetimine verilmesi,
  2. Giriş formunun Dernek ilan panosunda ve eposta grubunda en az 10 gün süre ile askıda kalarak diğer asil ve onur üyelerinin inceleme ve görüşlerine sunulması,
  3. Görüş ve düşüncelerle birlikte Disiplin Kurulunca inceleme yapılması ve askı süresi bitiminden itibaren en geç 10 gün içinde olumlu veya olumsuz bir karar vermesi,
  4. Disiplin Kurulu’nun kararı üzerine Yönetim Kurulu’nda gerekli incelemenin yapılarak başvurudan itibaren 30 gün içinde adaya yazılı olarak kararın bildirilmesi, (Derneğe üye olmak isteyenler hakkındaki kararlar, karar defterine “Kabul” ya da “Reddedilmiştir” biçiminde geçilir. Başvurusu reddedilen kişiye red nedeni bildirilmek zorunda değildir.)
  5. Aday üyenin bu bildirimden itibaren 15 gün içinde aidat vb. üyelik hükümlerini yerine getirmesi ve işlemlerinin tamamlanmasından sonra üyelik defterine üyelik kimliğinin işlenmesi ve kimlik belgesinin verilmesi,
  6. Süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen aday hakkındaki üyeliğe kabul kararı kendiliğinden ortadan kalkar.
  7. Üyelik başvurusu reddedilen adayın kararın tebliği tarihinden itibaren 10 gün içinde Yönetim Kurulu’nun kararına karşı Genel Kurul’da itiraz hakkı vardır. Genel Kurul’un kararı kesindir.

Yabancı gerçek kişilerin üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması da gerekir. Onur üyeliği için bu koşul aranmaz.

Derneğe maddi ve manevi bakımdan önemli destek sağlamış bulunanlar Yönetim Kurulu kararı ile Onur Üyesi olarak kabul edilebilir.

Üyelere Yapılacak Bildirimler:

Üyelere yapılacak bildiriler, başvuru dilekçesinde bildirdiği e-posta adresine, değiştirip de yazılı olarak kayıttan geçirterek Derneğe bildirmişse bu yeni e-posta adresine, adresi bulunamıyorsa Dernek Merkezinde özel yerine bir hafta süre ile asılarak ya da Dernek Genelağ sitesinde yayınlanarak yapılır.

Üyelikten Çıkma:

Madde 4

Her üye yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir.

Üyenin istifa dilekçesi Yönetim Kurulu’na ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Ancak bu üyelerin mali sorumlulukları, yasal nedenlerle ayrılanların nedenin oluşum tarihinden, dileğinin yapıldığı hesap döneminin sonunda biter ve kendiliğinden o dönemin ödentileri tam olarak alınır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

Üyelikten Çıkarılma:

Madde 5

Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren haller:

  1. Dernek tüzüğüne ve amaçlarına aykırı davranışlarda bulunmak, derneğin toplum nezdindeki itibarını zedelemek, Dernek Başkanı, Organ ve Komisyon üyelerini küçük düşürücü, kötü zan altında bırakacak söyleyiş ve davranışlar sergilemek,
  2. Komisyonda verilen veya kişisel olarak üstlenilen görevleri öngörülen süresi içinde geçerli bir mazeret olmaksızın yerine getirmemek,
  3. Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını yılın ilk iki ayı içinde ödememek (öğrenci üyeler için takip eden aidat dönemi başına dek ödememek),
  4. Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak,
  5. Dernek’in çıkaracağı yönetmeliklere ısrarla aykırı davranmak,
  6. Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak.

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Ayrıca Medeni Kanunumuzun 67. maddesinde belirtilen haklı nedenlerle Yönetim Kurulu’nun üyelikten çıkarma hakkı saklıdır. Medeni haklarını kullanma ehliyetini kaybetmiş olmak, üyenin ölümü, gaipliğine karar verilmesi veya onur üyesi olabilmek için gereken niteliklerin yitirilmesi halinde üyelik kendiliğinden sona erer.

Dernekten çıkan veya çıkarılanlar, üye kayıt defterinden silinir ve Dernek malvarlığında hak iddia edemez. Ödenti ya da katılma payı borçlarını makul nedenlerle ödemeyerek üyelikten çıkarılan kişiler, çıkarılma tarihini izleyen 60 gün içinde başvurarak tahakkuk etmiş borçlarını ödemeleri halinde, bir defaya mahsus olmak üzere yeniden üyeliğe kabul edilebilirler. Bu takdirde dernek alacakları birikmiş faizleri ile birlikte tahsil edebilir.

Ölen üye dışında, ayrılan ya da çıkarılan üyenin aidat borçları ödenmediği takdirde Yönetim Kurulu kanuni yollara başvurabilir.

Dernek Organları:

Madde 6-

Dernek’in organları aşağıda gösterilmiştir:

  1. Genel Kurul,
  2. Yönetim Kurulu,
  3. Denetim Kurulu,
  4. Disiplin Kurulu.

Dernek, başka organlar da kurabilir. Ancak bu organlara Genel Kurul ve Denetim Kurulu’nun görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez. Teknik uzmanlar dışında yönetim organlarındaki görevler ücretsizdir.

Organlarda bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile Dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.

Dernek tüzüğünde, yeteri açıklık bulunmayan durumlarda, bu eksikliği tamamlamak; üyelerin arasında oluşan görüş birliğinin sürdürülebilmesi, dayanışmanın güçlendirilmesi, üye ilişkilerinin disipline edilmesi, belirtilen çalışma planının ve bütçe ile uygulamaya konulan programın en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamak; üyelerle dernek organları ve görevlilerine tüm kulüp faaliyetleri ile işlemlerinde yol göstermek ve yardımcı olmak amacıyla, tüm organlar tarafından tek veya ayrı ayrı yönetmelik metinleri hazırlanabilir. Ancak yönetmeliklerin yürürlüğe konulmak üzere Genel Kurul onayına sunulması Yönetim Kurulu kararına tabidir.

GENEL KURUL

Dernek Genel Kurulunun Kuruluş Şekli, Toplanma Zamanı ve Çağrı ve Toplantı Usulü:

Madde 7

Genel Kurul, Dernek’in en yetkili karar organı olup; derneğe, kaydı açık ve güncel aidat borçlarını tamamen ödemiş asli üyeler topluğudur.

Genel Kurul, Türk Kanunları ile Dernek ana tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak için:

  1. Bu tüzükte belli edilen zamanda olağan,
  2. Yönetim veya Denetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Olağan Genel Kurul, 2 yılda bir, EKİM ayı içerisinde, Yönetim Kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır. Genel Kurul toplantıları Dernek merkezinin bulunduğu yerde veya Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği başka bir yerde yapılabilir.

Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.

Genel Kurulun Toplantı ve Karar Yeter Sayıları, Oy Kullanma ve Karar Alma Usul ve Şekilleri:

Madde 8

Genel Kurul’da, aksine karar alınmamışsa, oylamalar açık olarak yapılır. Açık oylamada, Genel Kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Seçimlerde gizli oy, açık sayım ilkeleri uygulanır.

Gizli oylama yapılacak olması durumunda ise, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtlar veya oy pusulaları üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılır ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sonuç belirlenir.

Genel Kurul toplantı ve karar yeter sayıları hesabında mevzuatın ilgili düzenlemeleri esas alınır.

Genel Kurulun Görev ve Yetkileri:

Madde 9

Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır.

  1. Dernek organlarının asil ve yedek üyelerinin seçilmesi, Dernek’in gerekli görülen yerlerde Temsilcilik açma ve kapatması konusunda karar alınması ve Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
  2. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
  3. Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi ve Yönetim Kurulu’nun ibrası,
  4. Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi, giriş ödentisinin ve yıllık ödentinin tespit edilmesi, borçlanma ve finansman sağlanması konuları hakkında karar alınması ve Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi, gerekli görülen hallerde hesapların incelenmesi ve incelettirilmesi, yıllık bütçenin %5 (yüzde beş)’ini aşmamak üzere Yönetim Kurulu’na sulh ve ibra yetkisi verilmesi, ibra edilmeyen Yönetim Kurulu hakkında dava açılıp açılmayacağının kararlaştırılması,
  5. Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
  6. Yönetim Kurulunca Dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yöneltmeliklerin incelenip aynen veya değiştirilerek onaylanması, gerekli kararların alınması, çalışma programının saptanması ve Yönetim Kurulu’nun faaliyetlerine yol gösterilmesi,
  7. Dernek Yönetim ve Denetim Kurulları’nın kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile Dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi,
  8. Dernek’in federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması,
  9. Dernek’in uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki Dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması,
  10. Dernek’in iktisadi işletme ya da şirket kurması veya kurulu olan bir şirkete ortak olması,
  11. Dernek’in sandık kurması,
  12. Dernek’in vakıf kurması,
  13. Dernek’in fesih edilmesi,
  14. Yönetim Kurulu’nun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması,
  15. Mevzuatta Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

Genel Kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir. Genel Kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında Yönetim Kurulunca verilen kararlara karşı itiraz vukuunda bu itirazları tetkik ederek son kararı verir. Dernek’in en yetkili organı olarak Dernek’in diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

YÖNETİM KURULU

Yönetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri:

Madde 10

Yönetim Kurulu, 2 yıl süre için, beş asıl ve beş yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir.

Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üye’yi belirler. Dernek’in bankadaki hesabından para çekmeye yetkili üye veya üyelerini Yönetim Kurulu bir kararla tespit eder. Seçim sonuçları ile görev bölümü karar defterine geçirilir ve Dernek Merkezi’nde özel yerine asılarak ve ya Genelağ sitesinde ve e-posta grubunda yayınlanarak üyelere duyurulur.

Yönetim Kurulu, tüm üyelerin haberdar edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üç üyenin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar en az üç üyenin olumlu oyuyla alınır.

Yönetim Kurulu toplantısına haklı bir mazeret olmaksızın üst üste üç kez gelmeyenlerin üyelikleri düşer. Yönetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde, Yönetim Kurulu, yedek üyelerden birini seçerek göreve davet eder. Seçilenler eskilerinin sürelerini tamamlarlar.

Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

  1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden birine, birkaçına veya herhangi bir üçüncü kişiye yetki vermek, derneğin tüm faaliyetlerini tüzük hükümlerine uygun olarak düzenlenip yürütülmesini sağlamak, dernek adına her türlü hukuki işlemi yapmak, kiralama, ariyet sözleşmesi yapmak, bankalarda hesap açtırılması, açılmış hesapların kapatılması işlemlerini yapmak, derneğe avukat tutulmasına karar vermek. Bu madde uyarınca verilecek yetkinin niteliği, kapsamı, süre ve sınırı karar defterinde açıkça belirtilir.
  2. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunmak.
  3. Dernek’in çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak veya diğer bir organ tarafından hazırlanmış olanları inceleyerek Genel Kurul onayına sunmak.
  4. Genel Kurul’un verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, Dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek.
  5. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak, üyelerden veya üye olmayanlardan oluşacak komisyonlar kurmak, bu komisyonların görevlerini saptamak.
  6. Genel Kurul’da alınan kararları uygulamak.
  7. Her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında Genel Kurul’a sunmak.
  8. Bütçenin uygulanmasını sağlamak, bütçedeki fonlar ve maddeler arasında aktarmalar yapmak, bütçede öngörülenden fazla gelir elde edildiğinde, bunların ne şekilde kullanılacağına karar vermek.
  9. Derneğe üye alınması, üyelikten çıkarılma, üyelerin uyarılması, geçici süreyle etkinliklerden men edilmesi ve benzeri hususlarda karar vermek, Derneğe onur üyesi olarak alınması teklif edilen kimseler hakkında karar vermek.
  10. Dernek’in amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak.
  11. Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak, Kanunlara ve bu Tüzük hükümlerine aykırı düşmeyecek, Dernek için yararlı ve gerekli olacak her türlü işlemleri yapmak.

DENETİM KURULU

Denetim Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri:

Madde 11

Dernek’in iç denetimi esastır. İç denetim Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve bağımsız denetim şirketlerince yapılabilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir. Denetimin, Genel Kurul, Yönetim Kurulu ya da Bağımsız şirketlerce yürütülmesi Denetim Kurulu’nun sorumluluğunu gidermez.

Denetim Kurulu, 2 yıl süre için, üç asıl ve üç yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir. Kurul kendi içinden bir başkan seçer. İki üyenin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar en az iki üyenin olumlu oyuyla alınır. Denetim Kurulu üyeleri birlikte veya ayrı ayrı, Yönetim Kurulu toplantılarına katılabilir, fakat oy kullanamaz.

Denetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde, Denetim Kurulu, yedek üyelerden birini seçerek göreve davet eder. Seçilenler eskilerinin sürelerini tamamlarlar.

Dernekler Kanunu ve Dernek tüzüğüne göre Denetim Kurulu tarafından denetim gerçekleştirilir.

Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, Dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi, verilmesi; yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.

Denetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:

Denetim Kurulu; derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata, dernek tüzüğüne ve bütçeye uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve 4 ayı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar. Yönetim Kurulu’nun çağrısı üzerine bu kurulun toplantılarına katılır. Görev ve yetki alanı içine giren önemli gördüğü bir konu hakkında Genel Kurul’un olağanüstü toplantıya çağırılmasını Yönetim Kurulu’ndan isteyebilir. Dernek’in çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Yönetim Kurulu’nun değerlendirmesine sunabilir. Ayrıca mevzuatın kendisine verdiği diğer görev ve yetkileri de kullanır.

DİSİPLİN KURULU

Disiplin Kurulunun Teşkili, Görev ve Yetkileri:

Madde 12

Disiplin Kurulu, 2 yıl süre için, üç asıl ve üç yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir. Kurul kendi içinden bir başkan seçer. İki üyenin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar en az iki üyenin olumlu oyuyla alınır.

Disiplin kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde, Disiplin Kurulu, yedek üyelerden birini seçerek göreve davet eder. Seçilenler eskilerinin sürelerini tamamlarlar.

Disiplin Kurulunun Görevleri:

Üyelik başvurularını değerlendirip, askıya çıkarır; askı sırasında üyelerce yapılabilecek itirazları derleyerek başvuru sahibinin üyelik kıstaslarına uygunluğuna dair görüşünü Yönetim Kurulu’na sunar. Yönetim Kurulu kararına bağlı olarak üyeliğe kabul edilen kişilerle ilgili işlemleri yürütür. Üyelere ilişkin sicil defteri, aidat bilgileri, yazışma ve karar defterlerinden kanunen tutulması gerekli olanları usul ve yasa çerçevesinde düzenler. Genel Kurul’a katılacak üyelerin listesini hazırlar. Verilebilecek cezaları üyelerin siciline işler.

Dernek Tüzüğü’ne, Dernek’in genel menfaatlerine aykırı hareket eden, Dernek’i küçültücü yazılı ve sözlü beyanda bulunan üyeler hakkında yapılan başvuru sonucunda uygulanacak yaptırımları değerlendirir, öneri ve tavsiyelerini, bunlarla ilgili uygun gördüğü yaptırımları Yönetim Kurulu’na sunar. Hakkında başvuru yapılan üyelere uygulanacak yaptırımlarda kesin karar, Yönetim Kurulu’na aittir.

Dernek’in Gelir Kaynakları:

Madde 13

Dernek’in gelir kaynakları aşağıda sayılmıştır.

  1. Üye Aidatı:
    1. Tüzel kişi üyelerden aylık olarak 100,00-TL. ya da yıllık olarak 1.200,00-TL. aidat alınır.
    2. Gerçek kişi üyelerden giriş ödentisi alınmaz; yıllık olarak 180,00-TL. aidat alınır.
    3. Öğrenci üyelerden giriş ödentisi alınmaz; yıllık olarak 50,00-TL. aidat alınır.

    Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye, bu hususta Yönetim Kurulu’nu yetkilendirmeye, Genel Kurul yetkilidir.
    Üye olma anında yıllık aidat peşin olarak ödenir. Yıllık aidatlar her yılın Şubat ayı sonuna kadar ödenir. Yıllık aidatını ve diğer taahhütlerini zamanında ödemeyen üyeye yazı ile ihtarda bulunulur. İhtara rağmen 30 gün içinde borcunu ödemeyen veya geçerli bir mazerette bulunmayan üyenin üyeliği sona erer. Borcun gecikme nedeninin geçerli mazeret olarak kabulü veya reddi Yönetim Kurulu’nun yetkisindedir.

  2. Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar.
  3. Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, yarışma ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
  4. Dernek’in mal varlığından elde edilen gelirler,
  5. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar.
  6. Dernek’in, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği iktisadi ve ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar.
  7. Diğer gelirler.

Dernek gelirlerinin her yıl en az 1/2’sini Dernek amacı doğrultusunda kullanır.

Dernek’in Borçlanma Usulleri:

Madde 14

Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu, Dernek’in gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve Dernek’i ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Tüzüğün Ne Şekilde Değiştirileceği:

Madde 15

Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurul’da tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

Dernek’in Feshi ve Mal Varlığının Tasfiye Şekli:

Madde 16

Genel Kurul, her zaman derneğin feshine karar verebilir.

Genel Kurul’da fesih konusunun görüşülebilmesi için Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurul’da fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

Tasfiye İşlemleri:

Genel Kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin Genel Kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde Dernek adında “Tasfiye Halinde İstanbul Go Oyuncuları Derneği” ibaresi kullanılır.

Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Dernek’in alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Genel Kurul’da belirlenen yere devredilir. Genel Kurul’da, devredilecek yer belirlenmemişse Dernek’in bulunduğu ildeki amacına en yakın ve fesih edildiği tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.

Dernek’in para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile Dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Dernek’in defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son Yönetim Kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir Yönetim Kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Hüküm Eksikliği:

Madde 17

Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.